marți, 15 iunie 2010

Cafea vs. Cola

Cola este o bautura acidulata care nu este naturala, are foaaaarte mult zahar, fructoza din sirop de porumb si multe calorii (200 pe pahar). Cola cauzeaza hipertensiune si presiune a sangelui ridicata. Plus, carbonul din acid nu este nici el bun pentru organism.

Cola este buna, totusi, la foarte multe lucruri! Sa scoti rugina de pe suruburi, sa speli parbrizul, sa cureti wc-ul, sa dizolvi bucati de carne (sau ficat) [si nu stiu pe nimeni care face asta...inca]. Desigur, este a doua pe lista, deoarece Pepsi reuseste sa dizolve rugina in mult mai putine ore decat Cola. Ce poate provoca Cola organismului din cauza proprietatilor ei "curative"? Ulcer, cancer de colon si diabet, asta pe langa problemele cauzate inimii.

Diet Cola, solutia perfecta pentru mama Cola care are foarte mult zahar? Nu, Diet Cola contine Aspartam, care cauzeaza si el cateva boli... Printre aceste enumeram: dificultati de respirare, pierderea memoriei, greata, dureri de cap sau boli cronice: tumori pe creier, Parkinson, diabet, scleroza multipla si epilepsie. In plus, cola de orice fel, ca e ea Diet sau normala, te ajuta. Sa castigi in greutate. A fost demonstrat stiintific ca cei care beau un pahar de cola la doua zile se ingrasa intr-un an 5kg.

Sa trecem la cealalta parte a discutiei noastre, cafeaua. Sigur o sa spuneti ca nu e adevarat, cola oricum are un gust mai bun si bla bla. Dar cafeaua nu numai ca ajuta organismul prin antioxidantii pe care ii contine (daca este proaspata) ci il si fereste de boli precum diabetul, cancerul de colon si Parkinson (parca ceea ce pateai de la Cola). Este deasemenea un bun antidot pentru durerile de cap, daca consumata cu masura.

Am vorbit de zahar la Cola. Cafeaua nu contine zahar => contine foarte putine calorii. Poate unora gustul li se pare ciudat, scarbos, insuportabil si ce mai stiu eu cum. Dar cu jumatate de pliculet de zahar sau cu un pliculet de lapte condensat, totul se poate rezolva. Si chiar si asa, nu se va ajunge la 200 de calorii pe ceasca. Poate ca sunt si cei care exagereaza si isi toarna tot zaharul din casa in ceasca de cafea pentru a o face mai delicioasa. Gresit! Cu cat pui mai mult zahar, cu atat isi pierde savoarea si dispare gustul de cafea adevarata.

Desigur, si cafeaua are o parte proasta. Avand in vedere efectul ei diuretic, pentru fiecare ceasca de cafea consumnata ar trebui sa bem 450 de ml de apa, echivalentul a 2 cesti de apa. Si pentru ca sa acoperim orice defect, mai aducem inca un avantaj in vederea cititorilor. Cafeaua este folosita si pentru a sta treaz. Cafeaua activeaza adrenalina din corpul nostru si astfel, pierdem senazatia de somn.

Asadar, este decizia voastra daca sa beti o chestie cu mult zahar si care provoaca diabet sau una cu antioxidanti si care previne aparitia Parkinsonului.

Indepartandu-ne de acest subiect, azi am avut bilingvul la engleza. La Spiru. A fost ok, sper la un 94/100. Oricum la oral a fost suuuper ok si toti de la Comisia I au luat 30p. Maine urmeaza franceza. Plus ca maine se afiseaza si ierarhia si edu.ro o sa fie suuuper blocat... dar asteptam.

'Till tomorrow (and 'cause now we can speak slang), see ya,
XOXO

3 comentarii: